31 Mart, 2023

Dünya Sıfır Atık Günü’ne özel özel Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediğimiz etkinlikle geleceğimiz için sıfır atık, geri dönüşüm ve su kıtlığına dikkat çektik. Dönüşümde Üsküdar Modeli’ni kapsamlı olarak ele aldığımız etkinlikte, sıfır atık farkındalık defilesi de düzenlendi.

Etkinliğe katılan öğrenciler sıfır atık kütüphanesi, atık tezgâhı sergisi, öğrencilerin hazırladığı sıfır atık ve çevre içerikli resim sergisi, atık kumaşlardan hazırlanan dikiş atölyesi ve sergisi, su kıtlığı farkındalık sergisi ile sıfır atığın ve su kıtlığının önemine ilişkin farkındalık kazandılar. Etkinlikte sergilenen Pedagog onaylı Dünya Sıfır Atık konulu çocuk tiyatrosu ile de çocuklara sürdürülebilir geleceğin şifreleri anlatıldı. Çocuklar tiyatroya bilet almak yerine eski gazete ve dergiler ile kullanılmış kağıt karton, pet şişe ve metal atıklardan herhangi birini getirerek seyirci koltuğuna oturdular.

Etkinlikte konuşan Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen; ‘Üsküdar Belediyesi olarak geri dönüşüm işinin ciddiyetini bundan 6-7 yıl önce anladık, fark ettik. Neden anladık biliyor musunuz çocuklar? Şimdi evlerde bir sürü çöp çıkıyor değil mi? Bu çöplerin hepsini aynı çöp kovasına atıyoruz Sonra sokağımızdaki konteynere atıyoruz. Ve çok yanlış yapıyoruz sevgili çocuklar. Doğrusu nedir biliyor musunuz? Ahşabı ele alalım yani evimizde olan mobilyalar, koltuklar ve kanepeler. Bunları çöpe atamayız. Çöp değil çünkü yeniden ekonomiye kazandırılabilir. İki; plastik… Plastikler, naylon, bunlar petrolden üretilen malzemeler misal suyu içtik, kabını attık denize. Denizi ve çevreyi öylesine kirletiyoruz ki.  Pet şişeler, plastikler doğada beş yüz yıl çürümüyor, yok olmuyor, doğayı hep kirletmeye devam ediyor. Bir naylon poşet, bakkallardan, marketlerden alışveriş yaptığımızda içine ürünleri koyduğumuz Bu poşeti toprağa gömün. Beş yüz yıl toprakta çürümez. Öyle bir malzemeden yapılıyor. Üç; metal, metal de çöp değil. Metal de değerlendirilmesi gereken bir atık. Nedir o? Demir parçaları, alüminyum, çinko, bakır, metal ürünler var ya bunlar işte. Alıp çöpe atıyoruz. Olmaz, değerlendirilebilir bir atıktır ve çok kıymetlidir. Ahşap, plastik, metal.  Dört ne kağıt, sevgili çocuklar, sizi çok ilgilendiriyor. Kağıt asla çöp değil. Kağıtlar, kitaplar, defterler, gazeteler, karton kutular, mukavva hiçbiri çöp değil. Eğer işimize yaramıyor ise bunu değerlendireceğiz ve çöpe atmak yok. Beşinci maddemiz ne? Evlerimizde annelerimiz çok güzel yemek yapıyor biliyorsunuz. Bu yemeğin artık yağları var. Mesela patates kızartıyor değil mi ocakta? O artan yağ sevgili çocuklar çöpe ya da lavaboya, dökmeye asla gerek yok. Eğer lavaboya dökersek bütün o suyun gittiği her yeri dökülen yağ kirletiyor. Suda yaşayan canlıların hepsini öldürüyor ne yazık ki. Lavabolarımızdan aşağıya su gidiyor, kanallarla denize gidiyor ve denizdeki bütün canlılara, balıklar başta olmak üzere zarar veriyor. Dolayısıyla bakın bu beş kalem ürün. Hepsini normalde çöpe atıp heba edip gidiyoruz. Hal bu ki çöpe atmayacağız. Anlaştık mı çocuklar? Üsküdar'da ayrıştırma işini 2016 yılında başlattık. Ayrı konteynerlerde, ayrı çöp kovalarında biriktiriyoruz. Salı ve cuma günleri topluyoruz. İşte Üsküdar modeli dönüşüm sistemi, çöpün yerinde ayrıştırılması sistemidir.’’ dedi.

AKILLI KOD