PROJENİN AMACI
Geri dönüşümde Üsküdar Modeli; Entegre Atık Yönetimi anlayışı ile topluma ve ekonomik gerçeklere uyumlu evsel ve ambalaj atık toplama günleri belirlenerek atıkların yönetimi ve böylelikle atıklarının düzenli depolama sahalarına gömülmesi yerine ham madde olarak değerlendirilmesi, sera gazı emisyonunun azaltılması amaçlanmaktadır.
Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü haftanın iki gününü ambalaj atık toplama günü olarak belirlemiştir. Üsküdar’da uygulanan geri dönüşüm toplama metodunda her hangi bir ilave konteyner ya da poşet dağıtımı yapılmadan sadece toplama günü belirlenerek ambalaj atık miktarında ciddi bir artış sağladığı gözlemlenmiştir. Evsel atık toplamak için kullanılacak araç ve ekipman ile ambalaj atıkların toplanması ilave bir maliyet kalemi oluşturmamaktadır.
PROJENİN KAPSAMI
Geri dönüştürülebilir atıkların lisanslı firmalar aracılığı ile toplanmasında hizmet kalitesi düşmektedir. Lisanslı işletme, kar amacı gütmesi ve yetersiz araç ve personelinin bulunması nedeniyle geri dönüştürülebilir atıkların toplanmasında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle atıklar, geri kazanıma değil çöp deponi alanına gitmektedir.
Lisanslı işletme, geri dönüştürülebilir atıkların toplanması hizmetini kapı önünden, karışık olarak ve poşetli sistemle yapmaktadır. Bu kapsamda, standart dış mekân konteyneri ve iç mekân kutusu temin etmekte, hanelere mavi poşet dağıtmaktadır. Hanelere poşet dağıtarak geri dönüştürülebilir atıkların toplanması, poşet maliyetini karşılamamaktadır. Bu poşetler, evlerde farklı amaçlarla değerlendirilmektedir. Hanelere dağıtılan poşetlerin içinde evsel atığın bulunması ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Ayrıca, poşet dağıtılması da ekstra çevre kirliliği yaratmaktadır.
Bütün bu nedenlerden ve efektif olmamasından dolayı bu projeye ihtiyaç duyularak Üsküdar Belediyesi tarafından, geri dönüştürülebilir atıklar, Salı ve Cuma günleri toplanmaktadır. Diğer günlerde ise evsel atıklar toplanmaktadır.
PROJENİN UYGULAMA PLANI
Projenin hazırlık ve uygulama sürecine, Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün tüm idari, teknik ve doğa dostu personeli tarafından katkı sağlanmaktadır. Ayrıca, uygulama sürecinde Kaymakamlık, MEB ve Belediyemiz işbirliği ile okullarda geri dönüşüm ve sıfır atık eğitimleri ve etkinlikleri düzenlenmektedir. Camilerde geri dönüşüm ve sıfır atığının önemini anlatan hutbeler okunmaktadır. Sitelerde, geri dönüşüm ve sıfır atık eğitimleri ve etkinlikleri düzenlenmektedir. Yerel ve ulusal marketler, geri dönüşebilir atıklarını sokak toplayıcıları yerine Belediyemiz toplama sistemine vererek katkıda bulunmaktadır. Üsküdar halkı, kamu kurum ve kuruluşları, küçük ve büyük ölçekli işletmeler, okullar, siteler, marketler, camiler, taksi durakları, muhtarlıklar, STK ve dernekler projeye destek olmaktadır.
PROJE İLE;